Muistijärjestelmä lyhyesti

Muistitoiminnot luokitellaan yleisesti lyhytkestoiseen muistiin ja pitkäkestoiseen muistiin. Lyhytkestoinen muisti jaetaan edelleen sensoriseen muistiin ja työmuistiin. Pitkäkestoinen muisti jaetaan edelleen tietomuistiin ja taitomuistiin.

Sensoriset muistit sisältävät aisteista saatavaa havaintotietoa, joka säilyy ilman tietoista ajattelua aivojen aistialueilla hetkellisesti. Osa sensorisesta tiedosta valikoituu tarkempaan käsittelyyn työmuistissa. Työmuistissa yhdistyvät aistitieto ja aiemmat tiedot ja kokemukset. Työmuistissa tapahtuva tiedon tietoinen säilyttäminen ja käsittely on lyhytkestoista, tämän jälkeen jälkeen tapahtuu mieleen painaminen pitkäkestoiseen muistiin.

Pitkäkestoinen tietomuisti (deklaratiivinen muisti) jaetaan usein asiamuistiin (semanttinen muisti) ja tapahtumamuistiin (episodinen muisti). Tietomuistista asioita voidaan palauttaa mieleen aktiivisesti tai vihjeiden avulla. Taitomuisti (nondeklaratiivinen muisti) sisältää tiedostamatonta tietoa, toimintatapoja ja taitoja. Taitomuistissa on esimerkiksi motorisia taitoja.

Muistissa  Lähde mm. teos Kliininen neuropsykologia (2015), luku 6.